In den beginne

Op 2 maart 1915 werd in Arcen de acte ter oprichting van een Stoombierbrouwerij de Vriendenkring ondertekend door vier kleine brouwers. Deze brouwers waren: Leopold Hoffmans (Brouwerij de Roobeek te Roobeek), Gerard van Soest uit Broekhuizen, Gerard van Dijk (Brouwerij de Oranjeboom te Broekhuizenvorst) en August Schraven (Brouwerij het Anker te Lottum). Zoals de naam van de brouwerij al aangeeft was dit een brouwerij met een stoommachine, een kostbaar bezit waar men destijds trots op was. Het bier werd afgevuld in houten vaten en in beugelflessen. Het ging goed met de Vriendenkring en het VK Bier werd op vele plaatsen in het land verkocht.

Bijna het einde

Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de Vriendenkring veel te lijden gehad, want auto's en paarden werden in beslag genomen en het strategisch gelegen pand werd tegen het einde van de oorlog zwaar beschoten door de Engelsen. Na de oorlog is men direct weer met de wederopbouw begonnen, maar door de algemene malaise was de bierafzet ondermaats en kwam men in financiŽle problemen. Een oplossing was het verkopen van 201 aandelen aan Brouwerij de Drie Hoefijzers te Breda in 1949. In 1968 ging deze brouwerij weer op in Allied Breweries. In oktober 1980 werden de plannen bekend gemaakt, dat wegens verminderende resultaten de bottellijn in Helmond en de brouwerij in Arcen gesloten zouden worden. Toon van de Rook, op dat moment nog werkzaam in Helmond, en een paar consorten die al langer plannen hadden om bovengistende bieren te gaan brouwen, besloten de Arcense brouwerij zelf te gaan exploiteren. Van die drie is brouwmeester (en later directeur) Toon van de Reek als enige overgebleven. In het huurcontract werd vastgelegd dat er geen bier van lage gisting gemaakt mocht worden. Vandaar dat het Hertog Jan pils, Speciaal en Oud Bruin door een andere brouwerij (voorheen Dommelsch en nu Stella Artois) wordt geproduceerd.

Een nieuw begin

brouwerij voor de laatste verbouwing In juni 1981 werd gestart met het brouwen van een tweetal bieren: het Oud Limburgs en het Magnus. Begin 1982 werden de volgende bieren gelanceerd: het Primator, Hertog Jan Tripel en de Magnus Grand Prestige. Deze bieren worden nog steeds gebrouwen, al heten enkele ervan nu anders: Magnus heet nu Hertog Jan Dubbel, en Magnus Grand Prestige heet nu Hertog Jan Grand Prestige. In hoog tempo kwamen er nieuwe hooggegiste specialiteiten van uitstekende kwaliteit op de markt. Arcener Bockbier, Arcener Meibock. Arcener Stout, Altforster Alt, Hertog Jan Speciaal van het vat, Arcener Tarwe, Winterbier (proefbrouwsels daarvan waren er ook al eens onder de naam Mirakel), het Stoombier, Janneke en Lieve (alleen bestemd voor de horeca). Het assortiment is nu veruit het grootste en meest gevarieerde van Nederland. Enkele andere bekende bieren van de Arcense Bierbrouwerij zijn het Het Elfde gebod, Witte Raaf (na sluiting van de desbetreffende brouwerij), het Arcener Pilsener (dat uitsluitend wordt gebrouwen voor Albert Hein) en de Laafse Lurk (voor het Land van Laaf in attractiepark de Efteling).

Op 29 oktober 1992 is de Arcense Bierbrouwerij B.V. ingelijfd door Oranjeboom (Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam / Allied Breweries Nederland). De geschiedenis herhaalt zich wat dat betreft, want onder de naam de Vriendenkring maakte de Arcense brouwerij al eerder deel uit van het concern. Op 6 februari 1995 werd de brouwerij onder de hoede van Interbrew genomen.

Modernisering

brouwerij na de verbouwing In 2003 is de brouwerij volledig verbouwd. Muren zijn doorgebroken, kelders uitgegraven en voorzieningen gemoderniseerd. Alles met stijl, oog voor detail en vooral respect voor de oorsprong. Want juist door de vernieuwing is het authentieke karakter van de brouwerij versterkt.

De kern van onze bieren is nu terug te vinden in de ziel van het gebouw, ambachtelijk en vooruitstrevend tegelijk. Het resultaat is een lichte, open ruimte, waarin niet alleen de brouwers maar ook de bezoekers zich thuis kunnen voelen.

Ondanks de aansluiting bij deze grotere brouwerijen heeft de Hertog Jan Brouwerij haar kleinschaligheid en brouwtradities behouden. Dit laatste komt het beste tot uiting in de onveranderde kwaliteit van haar bieren. Dat het bieren van hoge kwaliteit zijn bleek reeds in 1985, toen werd het Hertog Jan Tripel en de Hertog Jan Grand Prestige op de Monde Selection onderscheiden met de gouden Medaille, terwijl het laatst genoemde bier ook nog de Lauwerkrans kreeg, een soort cum laude voor bier. De hoge kwaliteit en de goede smaak van de bieren uit Arcen worden bereikt door twee zaken.Ten eerste de 45 meter diepe bron, die uitstekend brouwwater oplevert. En ten tweede de traditionele brouwwijze. Zo wordt alleen van gemoute granen gebrouwen en vindt de vergisting plaats in open gistkuipen. De Hertog Jan Brouwerij vult het bier af in 30 cl fles, 75 cl fles en in stenen kruikjes van 50 cl inhoud. De laatste 2 verpakkingsvormen worden afgesloten met een natuurkurk en 'Champagnesluiting'. Daarnaast vult men ook bier af in 5, 20, 30 en 50 liter vaten.

Wilt u het vernieuwde bezoekerscentrum van de Hertog Jan Brouwerij zelf eens bezoeken? U bent van harte welkom. Of u nu alleen komt of met een groep: het zal zonder twijfel een inspirerende belevenis voor u worden. Want dankzij de verbouwing is het brouwproces voortaan toegankelijk voor onze gasten. Beter dan ooit kunt u Hertog Jan nu ter plekke ruiken, voelen, horen, bekijken en uiteraard proeven!

Excursies door de Hertog Jan Brouwerij zijn alleen mogelijk op afspraak. Bel voor meer informatie of een afspraak met: 077-4736080 of kijk op www.hertogjan.nl