De geschiedenis van het bier


Als dortslesser kent bier zijn gelijke niet. Het is de oudste cultuurdrank ter wereld. Al zo'n zesduizend jaar voor Christus werd er bier gedronken in de centra van de toenmalig beschaafde wereld, die vooral in het Midden-Oosten lagen. Het wijnmaken begon pas tweeduizend jaar later.
De eerste brouwers waren de SumeriŽrs. Op een kleitablet van zesduizend jaar geleden ('Het Monument Blauw', Louvre, Parijs) staat hoe zij bier maakten. Als basis gebruikten de SumeriŽrs emmer, een soort tarwe. Eigenlijk maakten ze dus witbier, dat ook tarwe als basisgrondstof heeft. Het graan werd eerst geroosterd en tot broden gebakken, die met water werden bevochtigd en dan konden vergisten. Nadat het Sumerische rijk door de BabyloniŽrs was over genomen, nam het brouwen een hoge vlucht. Rond tweeduizend voor Christus hadden de liefhebbers al de keuze uit twintig soorten bier. De Egyptenaren keken de brouwkunst af van hun Babylonische buren. Vanuit Egypte vond de brouwkunst haar weg naar IsraŽl en Griekenland en toen de Griekse cultuur geannexeerd werd door de Romeinen, leerden die naturlijk ook brouwen. Pas in noordelijke streken kwam de brouwkunst tot volle wasdom. De Germanen mogen beschouwd worden als de stamvader van het bier. Zij waren de eerste, die de tussenstap van het broodbakken oversloegen en ontdekten dat uit ontkiemde en gedroogde graankorrels ook bier gebrouwen kon worden. Zij maakten van graan een beslag -wort-, dat in bronzen ketels vergistte tot bier.
De monniken namen in de vroege middeleeuwen de fakkel van de brouwkunst over van de Germanen. Monniken behoorden tot de hoogst opgeleide mensen en zij tilden het bierbrouwen naar een hoog technisch niveau. Ook het gebruik van hop om het bier langer houdbaarder te maken, mag op naam van monniken geschreven worden. In het klooster van Weihenstephan in Duitsland werd voor het eerst hop aan bier toegevoegd. Aan het eind van de middeleeuwen stortten de vrije ondernemers zich op het brouwen. Het was in die dagen de garantie voor een goed belegde boterham. Bier werd als ťťn van de eerste levensbehoefte beschouwd, want het drinkwater was vaak dodelijk slecht van kwaliteit. Door de eeuwen heen is het bier de belangrijkste volksdrank gebleven.