THUIS PROEVEN


Voorbereiding
Een proeverij begint met een goed gezelschap. En 'goed' betekent dan niet teveel. Tussen 1-6 personen is een mooi aantal. Verder hebt u een lokatie nodig, waar u ongestoord kunt genieten. Uiteraard moet u de bieren op temperatuur hebben. En de proefbokalen moeten goed gedroogd klaarstaan. Niet gewassen in de vaatwasmachine, maar met soda. Spoel de glazen goed en droog ze met een droge schone doek. Tenslotte is het raadzaam om een stukje brood, een cracker of water bij de hand te hebben, om de smaak tussen het proeven te neutraliseren.

Hoe gaan we proeven?
Bij de eigenlijke proeverij laat u uw gasten eerst de lichte bieren proeven en vandaar voert u het langzaam op. Geef voor het proeven van elk bier een korte karakteristiek. Verdeel vervolgens een fles over drie personen en laat uw gasten proeven. Probeer de proeverij zonder al te veel praten te laten verlopen, dat be´nvloedt immers de resultaten.

Waar op te letten bij het proeven.
U kunt het bier beoordelen op diverse karakteristieken. Zo is er de vastheid van het schuim en de kleur daarvan. Maar ook uiteraard de kleur van het bier. Is het bier doorzichtig of troebel en in welke mate? Dan kunt u de geur en het aroma waarderen. Het belagrijkste criterium blijft echter de smaak, is het zout, zoet, zuur, bitter. En direct daaraan verbonden de nasmaak.
Al deze punten samengevoegd geven een complete mening van de proever.

De resultaten.
Na de proeverij verzamelt u de waarderingen. Het wisselen van smaakervaringen is uiteraard een goede smaak. Aan het einde van de proeverij kunt u wel objectief bepalen wat volgens uw gasten het lekkerste bier was. Daarna kunt u en uw gasten verder genieten van de favoriete bier[en].

Een formulier om te gebruiken bij de proeverij kunt u hier downloaden.

Om het bestand te lezen is Acrobat Reader nodig. (De pagina is in het Engels!)