Pikante biertoast-Hertog Jan Dubbel
Groentensoep met Hertog Jan Meibock
Hertog Jan Primator-spaghetti
Hertog Jan Tripel-Omelet
Hertog Jan Winterbier-aardappelschotel
Hertog Jan Pilsener-gehaktballen
Hertog Jan Oud Bruin-tiramisù
Hertog Jan Bockbier-fruitbavarois


Pikante biertoast-Hertog Jan Dubbel


IngrediŽnten:
0,5 deciliter Hertog Jan Dbbel
80 (30=50) gram boter
1 mespunt cayennepeper
250 gram gorgonzola
4 sneetjes casinowittebrood
zwarte vers gemalen peper
4 zilveruitjes
4 zoetzure augurkjes, in waaiertjes gesneden
4 kleine tomaten, in plakjes

Roer de boter zacht en meng er de cayennepeper door. Beboter met dit mengsel een vuurvaste schaal. Snijd de gorgonzola in stukje en doe die in de schaal. Laat de blauwschimmelkaas op laag vuur al roerende smelten. Voeg beetje voor beetje al roerende het bier toe. Bak de sneetjes wittebrood in een koekepan om en om in de boter en leg ze dan op keukenpapier op de bakplaat van de oven. Verdeel het warme kaasmengsel over het gebakken brood, maal er wat peper over en zet de bakplaat 10 minuten hoog in een voorverwarmde oven (200į). Serveer de biertoast direct op voorverwarmde borden, gegarneerd mat de zilveruitjes, de augurkwaaiertjes en de plakjes tomaat.
top

Groentensoep met Hertog Jan Meibock


Ingrediënten:
2,5 deciliter Hertog Jan Meibock
3 eetlepels olijfolie, extra vergine
2 kleine winterwortels, geschraapt en in plakjes gesneden
2 uien, grof gehakt
2 courgettes, in plakjes gesneden
1 prei, in ringen gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
2 grote aardappels, geschild en in blokjes gesneden
5 blaadjes basilicum, fijn gehakt
half bosje selderij, fijn gehakt
7,5 deciliter runderbouillon
zout en gemalen peper

Verhit de olie in een pan en fruit de groenten, aardappels en kruiden even aan. Giet het bier erbij en laat alles op een laag vuur 20 minuten zachtjes stoven. Voeg dan de bouillon toe en laat de soep op laag vuur nog 1 uur zachtjes trekken. Serveer met knapperige croutons (stukjes gebakken wittebrood).
top

Hertog Jan Primator-spaghetti


IngrediŽnten:
3 deciliter Hertog Jan Primator
4 eetlepels olijfolie, extra vergine
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
6 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
1 gele paprika, in stukjes gesneden (zaadlijsten verwijderen)
6 groene olijven, zonder pit in dunne plakjes gesneden
1 eetlepel kappertjes
2 ansjovisfilets, fijn geprakt
3 blaadjes basilicum, klein gesneden
zout en vers gemalen peper
400 gram spaghetti
gemalen parmezaanse kaas

Verhit de olie in een pan en fruit de knoflook even aan. Voeg de tomaten, aubergine, paprika, olijven, kappertjes, ansjovis en basilicum toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en vers gemalem peper. Laat op laag vuur 5 minuten stoven. Giet dan het bier erbij, breng aan de kook en laat de saus 10 minuten met het deksel op de pan op laag vuur zachtjes pruttelen. Kook de spaghetti in een grote pan met ruim water en zou 'al dente'. Giet af en schep de spaghetti door de saus. Serveer direct en geef er gemalen parmezaanse kaas bij.
top

Hertog Jan Tripel-Omelet


IngrediŽnten:
1 deciliter Hertog Jan Tripel
200 gram aardappelen, geschild
boter
100 gram ontbijtspek, in kleine blokjes gesneden
zout en vers gemalen peper
1 mespunt oregano
8 eieren
0,5 deciliter slagroom

Snijd de aardappelen in dunne schijfjes en maak die in een keukendoek goed droog. Verhit de boter in een pan, voeg het spek, de aardappelen, zout, peper en oregano toe en bak het mengsel regelmatig omscheppend gaar en goudbruin. Houd warm. Klop de eieren met de room en wat zout tot een romige massa en roer er het bier door. Verhit boter in een koekepan en bak van het eirmengsel vier omeleten om en om goudbruin. Verdeel het aardappelmengsel er over, sla de omeletten dubbel en serveer direct.
top

Hertog Jan Winterbier-aardappelschotel


IngrediŽnten:
2 deciliter Hertog Jan Winterbier
150 gram vetspek, in dobbelsteentjes gesneden
10 gram boter
1 stengel bleekselderij, fijn gesneden
half bosje peterselie, fijn gehakt
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 kleine ui, fijn gehakt
2 eetlepels bloem
1 kilo aardappelen
zout en vers gemalen peper

Bak de dobbelsteentjes vetspek uit in de boter. Schep ze uit de pan en houd ze apart. Fruit de bleekselderij, peterselie, knoflook en ui aan in het spekvet. Strooi de bloem er over, schep alles goed door elkaar en giet er al roerende het bier bij. Doe de spekjes terug in de pan, breng op smaak met zout en peper an laat de saus op laag vuur 30 minuten zachtjes koken. Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil in een pan met water in 25 minuten gaar. Pel de aardappelen en snijdt ze in plakken. Leg de aardappelplakken in een schaal en giet er de warme saus over. Serveer de Hertog Jan Winterbier-aardappelschotel bij vlees.
top

Hertog Jan Pilsner-gehaktballen


IngrediŽnten:
1,5 deciliter Hertog Jan Pilsner
500 gram gehakt
1 ei
1 kleine ui, fijn gehakt
3 teentjes knoflook, fijnkehakt
3 beschuiten, verkruimeld
2 eetlepels gemalen gruyŤre kaas
zout en vers gemalen peper
60 gram boter

Doe de gehakt in een kom met het ei, de ui, knoflook, beschuit, kaas, zout en peperen 1 eetlepel bier. Kneed alles goed door elkaar en vorm van de massa 4 ballen, aan twee zijden iets afgeplat. Verhit de boter in een braadpan en braad hierin de gehaktballen rondom goudbruin. Giet de rest van het bier erbij, breng aan de kook en laat de gehaktballen met het deksel op de pan 20 minuten op laag vuur zachtjes stoven.
top

Hertog Jan Oud Bruin-tiramisù>


Ingrediënten:
1 deciliter Hertog Jan Oud Bruin
2 deciliter koude, sterke zwarte koffie
500 gram mascarpone
100 gram suiker
2 pakjes lange vingers
75 gram bittere chocolade, geraspt
Schenk de Hertog Jan Oud Bruin en de koffie in een schaaltje en zet het appart. Doe de mascarpone met de suiker in een kom en klop het goed met de mixer. Voeg 1 deciliter van het bier/koffie mengsel toe en klop alles tot een crème. Bedek de bodem van een ondiepe, langwerpige schaal met in het bier/koffie mengsel gedoopte lange vingers. Verdeel er de helft van de crème over. Leg hier weer een laag in het bier/koffie mengsel gedoopte lange vingers op en schep daarover de rest vande crème. Bestrooi de Hertog Jan Oud Bruin-tiramisù met de geraspte chocolade en zet de schaal minstens drie uur in de koelkast.
top

Hertog Jan Bockbier-fruitbavarois


IngrediŽnten:
2 deciliter Hertog Jan Bockbier
6 blaadjes gelatine
2 eetlepels suiker
3 perziken, gepeld en ontpit, 2 in stukjes gesneden, 1 in partjes
1 banaan, gepeld en in srukjes gesneden
1 peer, geschild en in stukjes gesneden
1 zakje vanillesuiker
2,5 deciliter slagroom
1 mespunt zout
2 eiwitten
2 eetleppels grand marnier

Week de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Breng het bier met de suiker in een pan aan de kook. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het bier. Neem de pan van het vuur en laat het bier lobbig worden. Roer er dan het fruit en de vanillesuiker door (houd de perzikpartjes appart).
Klop intussen de slagroom stijf met een mespunt zout. Klop ook de eiwitten stijf. Schep de slagroom en het eiwit luchtig door het lobbige biermengsel. Schep de massa in een met koud water omgespoelde terrinevorm. Zet de vorm minstens 2 uur in de koelkast. Stort de Hertog Jan Bockbier-fruitbavarois op een bord, garneer met de perzikpartjes en schenk er wat grand marnier over.
top