A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZHardheid
De hoeveelheid calcium- en magnesiumzouten bepaalt de hardheid van het water. De hardheid wordt meestal uitgedrukt in Duitse hardheidsgraad (D of DH). 1D komt overeen met 10 mg calciumoxide per liter.

Haver
Haver is een graansoort, dat zowel gemout als ook als ongemout toegevoegd kan worden. Haver werd vroeger veelvuldig toegepast. Later is men, vanwege de betere eigenschappen, overgegaan op het gebruik van gerst. Haver wordt nu niet vaak toegepast, omdat het nogal veel vet bevat, wat op zich niet bevorderlijk is voor de schuimkraag.
Een andere eigenschap van haver is dat het bier droger smaakt. Haver wordt nog wel eens toegevoegd aan tarwebieren of stouts.

Helderbiertank
In de helderbiertank wordt het (gefiltreerde) bier opgeslagen, voordat het afgevuld wordt

Hoge gisting
Saccharomyces Cerevisieae. Hoge gisting (of Bovengisting) is het vergisten van bier bij temperaturen, die liggen tussen de 12 en 25C. De temperatuur van een bovengisting ligt hoger dan die van een ondergisting. De hoofdgisting duurt over het algemeen ook korter.

Hoofdgisting
De hoofdgisting is het eerste gistingsproces, dat plaatsvindt na het koken, koelen en klaren van de wort. Afhankelijk van o.a. het soort gist, de temperatuur en de hoeveelheid vergistbaar suiker, duurt deze gisting 3 dagen tot ca 3 weken. Bij dit gistingsproces wordt het grootste deel van de vergistbare suikers omgezet in alcohol en koolzuur.

Hoofdwort
Wort ontstaan na het maischen.

Hop
Voor de bierbereiding gebruiken we alleen de bloem van de vrouwelijke hopplant; ook wel hopbellen genoemd.
Hop geeft het bier een bittere smaak en een karakteristiek aroma. De bitterstoffen zorgen ervoor dat het bier langer houdbaar blijft. In het verleden was dit een reden om hop toe te voegen, omdat de voorzieningen niet zo goed waren als tegenwoordig.

Hopbel
Een hopbel is de bloem van de vrouwelijke hopplant.

Hopextract
Hopextract wordt verkregen door het uit hop extraheren van o.a. geur- en smaakstoffen (meest bitterstoffen). Hierbij maakt men gebruik van organische oplosmiddelen. Deze oplosmiddel worden verwijderd, waardoor een vloeibare hopoplossing overblijft.

Hoppen
Hoppen is het toevoegen van hop aan het bier. Dit geschiedt veelal tijdens het koken van de wort in de kookketel of bierketel.

Humulus lupulus
Humulus lupulus is de Latijnse benaming voor hop.