A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZLage gisting
Saccharomyces Carlsbergensis. Lage gisting (of ondergisting) is het vergisten van bier bij temperaturen, die liggen tussen de 4 en 12C. De temperatuur van een ondergisting ligt lager dan die van een bovengisting. De hoofdgisting duurt over het algemeen ook langer.

Lager
Lager of lagerbier is een laaggegiste biersoort, gelijkend op pils. Het heeft veelal een iets donkerder kleur en een lager alcoholgehalte, zo rond de 3,5 4 vol%. Er zijn echter ook lagertypes met een lichtere kleur.
De naam Lager komt vanaf het Duits (lagern) en betekent; opslaan, bewaren.

Lagering
Afgeleid van het Duitse woord voor opslaan. Doelt op rijping gedurende enkele weken of maanden bij lage temperaturen (circa 0 C) om resterende gist te doen neerslaan, koolzuur op te wekken en tot een zuivere, afgeronde smaakt te komen.

Lambik
Lambik is een zeer oude biersoort. Het wordt op basis van een spontane gisting gefermenteerd. Een Lambik moet een stamwort gehalte hebben van 11 tot 12 graden Plato (3 tot 4 vol% alcohol), ten minste 30% ongemoute tarwe bevatten en 'aan de lucht' gent zijn in een koelschip. Voordat de wort aan de spontane gisting wordt blootgesteld wordt de wort met een flinke hoeveelheid hop tot wel circa 5 uur gekookt.

Lauteren
Het laten weglopen van wort uit beslagkuip. Een lauterton gebruikt scherpe messen voor een zeer intensieve extractie van de moutsuikers.

Light
Light is een variant op het standaard gebrouwen bier (pils), maar dan met nderde van het oorspronkelijke alcoholgehalte. De kleur is daarom ook blond / licht.

Luxe
Iets sterkere pilsvariant, meestal om en bij de 5.5 tot 6 Vol %.