A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z



Maïs
Maïs wordt door sommige brouwerij gebruikt als gedeeltelijke vervanging van gerstemout. Het is een grondstof, goedkoper dan mout. Het geeft het bier een lichtere kleur.

Maische
Maische is een ander woord voor beslag.

Maischen
Dit is het proces, waarbij de moutenzymen het zetmeel, uit mout en eventueel andere graanproducten, omzetten suikers.

Malt
Malt is de alcoholvrije of -arme variant van de pilsener. Het wordt gemaakt op basis van een pilsener recept, waarbij het alcohol later wordt onttrokken.

Manchet
Is het laagje schuim dat op het bier ontstaat, bij het inschenken.

Meter
Als je een meter bier in een café besteld krijg je een plank van 1 meter met hierin uitsparingen, waarin op een rechte lijn, een aantal bierglazen staan. Meestal zijn dit 13 glazen bier.

Mout
Mout is een basisbestanddeel voor het brouwen van bier. Mout wordt gemaakt van brouwgerst. Onbewerkte gerst is namelijk niet geschikt voor het brouwen van bier. Het zetmeel, waar de gerst rijk aan is, kan niet door gist worden omgezet in alcohol. Gist kan namelijk alleen van suiker alcohol maken. Door gerst eerst te laten ontkiemen, worden enzymen in de gerstkorrel geproduceerd. Deze enzymen kunnen tijdens het maischproces gebruikt worden om het zetmeel om te zetten in suiker.

Mouten
Mouten is het bereiden van mout uit graan.

Moutvloer
Een moutvloer is een ondiepe kelder, waarin de geweekte gerst uitgespreid wordt om te kiemen.

Münchener
Münchener is een Duitse biersoort van lage gisting met een moutige smaak.