A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZWater
Water is het hoofdbestanddeel van bier en een beslissende factor voor het uiteindelijke resultaat. Enkele bierbrouwerijen gebruiken bronwater, anderen betrekken het van de waterleidingsmaatschappij.Voor licht gekleurde bieren, zoals pils, is over het algemeen zacht water vereist. De donkere bieren kunnen, of moeten zelfs, met harder water gebrouwen worden.

Waterslot
Een waterslot is een pijpje, gemaakt van glas of kunststof, in de vorm van een zwanenhals, waarin zich water bevindt. Het wordt bovenop het gistingsvat geplaatst om het koolzuurgas, dat bij de vergisting vrijkomt, te laten ontsnappen. Door water in het pijpje te doen, wordt verder contact met de buitenlucht vermeden. Hierdoor kunnen geen infecties of diertjes via de buitenlucht in het bier komen. Het wordt met name door de thuisbrouwer gebruikt.

Weizenbier, weißbier of weissenbier
Weizenbier is een van oorsprong Zuid-Duits witbier. Tegenwoordig wordt het in meerdere delen van Duitsland gebrouwen.
Het is een bovengistende tarwebier, gebrouwen volgens het Reinheitsgebot, waarin in tegenstelling tot vele Belgische witbieren, geen kruiden aan zijn toegevoegd. Het tarwegehalte ligt ook hoger (minstens 50% tot soms wel 75% van de totale hoeveelheid mout), waardoor de smaak vaak iets wranger en iets zuurder is dan de andere witbieren. De heldere weizenbieren zijn gefilterd. De troebele bieren worden ook wel Hefeweizen genoemd, vanwege de aanwezige gist. Deze gist wordt meegeschonken in het glas, waardoor de troebelheid wordt vergroot.

Werkelijke extractgehalte
Bestaat alleen uit suiker (in graden Plato).

Wervelkuip, whirlpool
Dit is een ronde tank, waarin de wort, dat net gekookt is, wordt gefilterd. De wort wordt met hoge snelheid in de tank rondgedraaid, waardoor de vaste delen zich in het midden van de tank verzamelen.

Winterbier
Winterbier is een bovengistend, meestal een moutig bier met een relatief hoog alcoholgehalte. De meeste soorten zijn amber tot donker gekleurd, maar er zijn ook lichte varianten bekend. In veel van deze bieren worden kruiden toegevoegd, zoals bijv. piment, honing, kaneel, kruidnagel en/of zouthout.

Witbier
Witbier is een bovengistend tarwebier. Het wordt, naast gerstemout, bereid met ca 30% tot 50% tarwemout.
De Duitse variant wordt Weizenbier genoemd.

Wort
Wort is de zoetige vloeistof, die verkregen wordt bij het maischen. Het bevat de suikers verkregen uit het zetmeel van mout en eventueel andere ongemouten.

Wortketel
De wortketel is een koperen of roestvrijstalen ketel, waarin de wort, met de hop, wordt gekookt.

Wortkoeler
In de wortkoeler wordt de hete wort, dat daarvoor heeft gekookt in de kookketel, afgekoeld tot een geschikte temperatuur voor het gistingsproces. Voor hooggistend bier is dit rond de 20ºC en voor ondergistend bier zo rond de 8 tot 12ºC. In deze ketel wordt ook nog zuurstof toegevoegd, wat ervoor zorgt, dat de gist zich kan vermenigvuldigen.